1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mám astma - co s tím?

PDFTisk


Statisíce lidí u nás trpí astmatem - většinou po celý svůj život - a počet nemocných stále stoupá. Astma je závažné plicní onemocnění a vyžaduje vždy lékařskou péči. Vede k otoku sliznice v dolních dýchacích cestách, které se tím zužují a omezují proudění vzduchu a tím i dýchání.

Astmatický záchvat mohou vyprovokovat vnější i vnitřní faktory a někteří nemocní jsou citliví na obojí. Mezi vnější příčiny patří alergeny, například srst domácích zvířat, potraviny, pyl, roztoče, hmyzí bodnutí, tabákový kouř a různé látky znečisťující prostředí. Vnitřní příčiny jsou obvykle hůře rozpoznatelné a bývá obtížné se jich vyvarovat; patří sem stres, strach, změny teploty, fyzická námaha a infekce dýchacích cest.

Pokud máte astma a nevíte, co si počít, poradíme Vám. Prvním předpokladem vyrovnání se s chorobou je její pochopení. Pro porozumění procesů, které se při astmatu ve vašem těle dějí, je nejlépe začíst se do seriálu o astmatu.

Jistě chodíte k Vašemu lékaři, který by Vám měl být schopen pomoci. Pokud si nemyslíte, že by Vaše astma bylo zcela dobře kontrolováno, můžete si udělat test kontroly astmatu.

Odpovědi na nejčastěji pokládané dotazy naleznete v sekci Časté otázky.
Zajímavé nebo důležité dotazy a odpovědi na ně si můžete přečíst na stránce Vaše dotazy.
A chcete-li se inspirovat tím, jak zvládají žít s astmatem jiní, přečtěte si jejich zkušenosti v rubrice Žiji s astmatem.

Zdravotní komplikace

Momentálně je online

Právě připojeni - hostů: 14