1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Atopický ekzém se může změnit v sennou rýmu nebo astma!

PDFTisk

ekzm 

Atopický ekzém se může změnit v sennou rýmu nebo astma

Sklon k tomuto onemocnění se dědí z generace na generaci. Současně s náchylností k ekzému se dědí sklon k průduškovému astmatu, alergické rýmě a některým dalším alergickým reakcím. Je tedy důležité dítě sledovat i po odeznění atopického ekzému.

Společným znakem těchto onemocnění je zvýšená citlivost kůže a sliznic k látkám, které se v prostředí běžně vyskytují a do organismu se dostanou kůží, dýchacími cestami nebo trávicím ústrojím.

Atopický ekzém je nemoc na celý život. Atopické projevy se během života mohou střídat. Ekzém může zmizet, ale místo něho začne pacienta trápit senná rýma nebo astma. Život rodiny se může péčí o malého atopika změnit, ale pravidelnou každodenní péčí se dá ekzém udržet pod kontrolou. Je nutné upravit životosprávu, jídelníček i domácí prostředí.

Onemocnění nesmíme brát jako těžký úděl dítěte i celé rodiny. Psychická vyrovnanost pacienta i jeho rodičů je velmi důležitá. Stres může onemocnění zhoršit. Kvůli nemoci proto dítě s ekzémem nelitujeme a nerozmazlujeme jej. Rodiče by měli vypozorovat faktory, které ekzém zhoršují a vyvarovat se jich. Úspěch léčby také spočívá ve spolupráci s lékařem, ke kterému by měli mít rodiče důvěru. Na trhu je už řada účinných léků, mastí a krémů a jejich nabídka se neustále rozšiřuje ať už na ekzém, alergii nebo astma.

Rodiče by neměli propadat beznaději, když přes veškerou péči se onemocnění na nějakou dobu zhorší. Je nutné vědět, že řešení přinese čas. S přibývajícím věkem pacienta totiž obvykle mizí příznaky nemoci.


Rady rodičům malých atopiků:
•Matky, které mají opar na rtu, by měly být velice opatrné při ošetřování dítěte s atopickým ekzémem. Zanesení infekce může být pro kojence velmi nebezpečné.

•Nepříznivě působí mytí mýdlem i časté mytí čistou vodou - voda pokožku vysušuje. Koupat kojence stačí i jednou týdně, pokud zadeček udržujeme v čistotě denně.

•Pozor na zapocení dítěte, horko, chlad - ekzém zhoršují

•Pokud ekzém dítě svědí, snažte se odpoutat pozornost hrou atd. , dobré je aplikace krému vychlazeného v chladničce

•Pravidelně dítěti stříhejte nehty, na noc se kojencům dávají na ručičky návleky

•Děti je možné naočkovat, jen pokud je ekzém v naprostém klidu. Pacienti bez klidových období by měli být očkováni ve speciálních očkovacích střediscích.

•Mírné slunění v období klidu většinou pacientovi prospěje. Pozor ale na slunění mezi 11 a 15. hodinou.

•Při pobytu u moře dáváme přednost koupání před sluněním. Dítě osprchujeme z mořské vody až po odchodu z pláže. Jen svědivá místa opláchneme pitnou studenou vodou.

•Sport bývá většinou prospěšný. Dítě by však mělo mít možnost se po sportování osprchovat a převléknout. Pot i prach z hřiště ekzém dráždí.

•Plavání v chemicky upravených bazénech také není vhodný